– Boreal jobber for at våre transportmidler skal være så miljøvennlige som mulig, og vi skal være en pådriver for fremtidige bærekraftige mobilitetsløsninger. Med de nye fergene tar vi i bruk innovativ teknologi, som både vil gi vesentlige besparelser for miljøet og økt kvalitet for våre reisende, sier konsernleder Kjetil Førsvoll i Boreal.

«Malmefjord» – og søsterskipene «Tomrefjord» og «Vestrefjord» – er designet av Multi Maritime i Førde, som er et ledende designselskap som tidligere har designet flere nye ferger for Boreal. Fergen er bygget av verftet Sedef i Tyrkia, der de to søsterskipene også er under konstruksjon.

De miljøvennlige fergene vil gi en betydelig reduksjon i CO2- og NOx-utslipp sammenlignet med konvensjonell drift. Fergene skal lades ved hvert anløp fra ladestasjoner i Molde og på Vestnes.

– Vårt mål er å være ledende på miljøvennlig fergedrift, og vi ser fram til å få bidra til fornyelse og modernisering av fergedriften i Møre og Romsdal, sier Førsvoll.

Gode fasiliteter

De nye fergene har plass til 399 passasjerer og kapasitet til 120 personbilenheter. Fergene er universelt utformet, noe som betyr enkel og sikker tilkomst for alle passasjerer. 

– Fergene er meget energieffektive med gode sjø- og manøveregenskaper, og har også et lavere støynivå enn konvensjonelle ferger, sier daglig leder Steinar Mathisen i Boreal Sjø.

Det er lagt stor vekt på gode fasiliteter både for de reisende og for mannskapet.

– Fergene har moderne salonger med store vindusflater og forskjellige typer sittegrupper. Det blir også en moderne kioskløsning med et godt og variert vareutvalg, sier Mathisen.

I drift i sommer

«Malmefjord» skal nå seiles hjem til Norge. Når fergen ankommer ruteområdet, vil det bli opplæring av mannskap og klargjøring for oppstart.

– Jeg vil rette en stor takk til våre dyktige medarbeidere som har hatt ansvar for byggeoppfølgingen, sier Mathisen.

All infrastruktur for lading er på plass, og etter planen skal «Malmefjord» være i drift i løpet av sommeren.

– Vi har hatt et veldig godt samarbeid med Molde og Vestnes kommuner, vår oppdragsgiver Statens vegvesen, og Siemens, som er totalleverandør på ladeutstyr, sier Mathisen.

Boreal Sjø AS og Statens vegvesen signerte kontrakt om driften av fergesambandet Molde–Vestnes i juli 2019. Kontrakten startet opp 1. januar i år, og har en varighet på åtte år med mulighet for inntil tre års forlengelse.

Fakta om de nye fergene:

  • Navn: «Malmefjord», «Tomrefjord» og «Vestrefjord»
  • Lengde: 107 meter
  • Bredde: 18 meter
  • Lastekapasitet: 399 passasjerer og 120 personbilenheter

Boreal er et ledende konsern innen mobilitet i Norge, og opererer buss, båt og bane. Hovedkontoret er i Stavanger, og Boreal har 2700 medarbeidere.