- Jeg døper deg, MS Melkøy. Måtte hell og lykke følge deg og ditt mannskap, leste Tuva Mansika før champagne-flasken slo mot skroget på den nye hurtigbåten "Melkøy". Det var bare ét av seks fartøy som ble døpt på en og samme dag i Hammerfest.

De to gassferjene "Bergsfjord" og "Hasvik", samt hurtigbåtene "Årøy", "Loppøy", "Melkøy" og "Ingøy" ble formelt overlevert fra verftene til Boreal. Alle fartøyene går i rutetrafikk på Finnmarkskysten.

- Jeg ble veldig glad for å bli spurt om å være gudmor, forteller Tonje Larsen. Hun er gudmor for "Årøy".

Hver gang en champagne-flaske ble knust spilte Hammerfest Janitsjar en fanfare. Korpset stod også for musikk til publikum i timen før dåpsarrangementet. Selv om været var kaldt og vinden blåste, var det mange fremmøtte som ville få med seg dåpen.

Stor utvikling i teknologi

Det er et uttalt mål fra sentrale myndigheter å få ned utslippene fra transportsektoren, noe denne flåtefornyelsen bidrar til i vesentlig grad. De nye fartøyene har mindre utslipp av CO2 og NOX enn eldre båter. Gassferjene får drivstoffet fra en lokal gassleverandør.

- Det er en enorm utvikling i teknologien i denne bransjen og skal man oppfylle kravene fra myndighetene må man fornye seg, sier Per Hansen, daglig leder i Boreal Transport Nord.

 

Seks gudmødre

De seks fartøyene har alle fått hver sin gudmor som skal passe på dem fremover:

Bergsfjord – Linni Leonardsen

Hasvik – Majken Holm-Varsi

Årøy – Tonje Larsen

Loppøy – Stine Mari Niska

Melkøy – Tuva Mansika

Ingøy – Johanne-Sofie Mølmann

Bilde av gudmødrene.
Bak fra venstre: Johanne-Sofie Mølmann, Tuva Mansika og Tonje Larsen. Foran fra venstre: Linni Leonardsen, Stine Mari Niska og Majken Holm-Varsi