Både fylkesråd for samferdsel Svein Eggesvik (Sp), varaordfører Linda V. Eide (Ap) i Rana kommune og daglig leder Per Hansen i Boreal Buss AS var til stede under markeringen mandag 2. oktober.

– Det er 80 nye busser, og det er en ruteproduksjon som Nordland fylkeskommune har jobbet sammen med lokale krefter for å få på plass. Hvis man ser det i litt overordnet perspektiv, er dette et rutetilbud som vil knytte regionen sammen, sa Per Hansen under markeringen.

Han trekker fram ekspressbussen som går mellom Mosjøen og Mo i Rana med fire avganger hver vei, som et eksempel.

– Avgangene er satt opp på en måte sånn at toget, med sine fem avganger, blir et supplement, så det er en utrolig forbedring i kollektivtilbudet som jeg tror vil komme regionen veldig til gode, sa Hansen.

Han benyttet anledningen til å takke alle som har bidratt i prosessen.

– Det har vært en hektisk periode, og vi har mange samarbeidspartnere som har jobbet godt – ansatte og leverandører. Ikke minst vil jeg takke og ønske de over 100 nye medarbeiderne våre velkommen. De har vært veldig positive, og vi ser fram til å ha dem med på laget, sa Hansen, som avsluttet med å takke for oppdraget.

Indre Helgeland-kontrakten omfatter kjøring i kommunene Vefsn, Grane, Hattfjelldal, Nesna, Hemnes, Rana og Lurøy samt en bestillingstransport i Rødøy. Kontrakten har en varighet på åtte år, pluss to års opsjon

Effektivt bussystem

– Mo i Rana er landsdelens tredje største by og den trenger et effektivt system for de som reiser kollektivt. Det er det vi forsøker å få til med endringene som nå gjøres, sa samferdselsråd Svein Eggesvik.

Rutesystemet er forenklet, og det er nå to gjennomgående busslinjer som betjener hele byen. Dermed bindes bydelene bedre sammen. Dette vil gjøre det lettere for den enkelte reisende å ta bussen. Også linjene mellom Mo og Mosjøen er styrket og antall avganger går fra to til fire på hverdager.

– Også betalingen på bussen gjøres enkelt og raskt. Reisende laster ned appen «Billett Nordland» og betaler bussturen med mobiltelefonen, forklarte Eggesvik.

Bra for miljøet

Samferdselsråden sier at målet med det nye bussystemet er at flere og flere skal oppleve hvor enkelt det er å la bilen stå og reise kollektivt.

– At flere reiser sammen og ikke i hver sin bil, øker fremkommeligheten for alle, og ikke minst: Det er bra for miljøet, påpeker han.